Rechtspraak rondom de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Wij zullen in deze blog terugblikken op enkele ludieke uitspraken rondom de feestdagen.

 

Is het ophangen van kerstkaarten gevaarlijk? 

In dit geval bevond de werknemer zich in een kantoorsetting, en met de feestdagen in zicht wilde ze een paar kerstkaarten aan de muur ophangen. Nadat ze dit gedaan had, keerde ze terug naar haar bureau. Echter, op haar pad stonden een paar kratten die ze over het hoofd zag, met als gevolg een ongelukkige val en een breuk in haar linker heup. Dit leidde uiteindelijk tot het plaatsen van een heupprothese.

De werknemer stelde de werkgever aansprakelijk, van mening dat de werkgever zijn zorgplicht had verwaarloosd. Deze plicht houdt in dat de werkgever niet alleen instructies moet geven aan werknemers om schade zoveel mogelijk te voorkomen, maar ook veiligheidsmaatregelen moet nemen. Volgens het hof werd deze zorgplicht inderdaad geschonden, en de werkgever werd uiteindelijk verantwoordelijk gehouden voor de schade van de werknemer (ECLI:NL:GHARL:2021:11359).

Val uit een kerstboom 

De stichting Speelruimte heeft de jaarlijkse traditie om een kerstboom te plaatsen in het centrum van het dorp. In een opmerkelijke wending klom een vrijwilliger van de stichting uiteindelijk in de boom om deze om te zagen. Zonder ladder en met een hoogwerker die te groot was om de boom te bereiken, eindigde deze kerstavonturier helaas met een val en een dwarslaesie.

Natuurlijk liet de vrijwilliger het er niet bij zitten en wees met een beschuldigende vinger naar de stichting, die volgens hem verantwoordelijk was voor zijn kerstcrash. De Hoge Raad was het daarmee eens en oordeelde dat de stichting aansprakelijk was vanwege een onrechtmatige daad. De stichting had moeten anticiperen op de komst van de vrijwilligers om de boom om te zagen, rekening houdend met de grootte van de boom en het gevaarlijke karakter van de klus. Veiligheidsmaatregelen en benodigde materialen hadden moeten worden voorzien.

Toch kon de vrijwilliger niet helemaal uit de kerstbrand komen, want de Hoge Raad besloot dat hij zelf 15% verantwoordelijk was voor zijn eigen valavontuur. De stichting kreeg de taak om 75% van de schade van de vrijwilliger te vergoeden, waardoor de kerstsfeer wellicht iets minder feestelijk werd voor beide partijen (ECLI:NL:HR:2021:1953).

Het stelen van vijf chocoladeletters leidt tot ontslag op staande voet

In dit geval was de werknemer actief in een winkel en tevens een alleenstaande moeder die in haar eentje de zorg droeg voor vier kinderen, waarvan één met een verstandelijke beperking. Tijdens een routine-uitgangscontrole werden echter vijf chocoladeletters en een pak spritskoekjes aangetroffen in haar tas, zonder dat de werknemer een bijbehorende kassabon kon overleggen. Als reactie hierop werd de werknemer op staande voet ontslagen, op beschuldiging van verduistering.

Het hof in deze zaak oordeelde echter dat gezien de omstandigheden het ontslag op staande voet, met alle ernstige gevolgen van dien, een te zware sanctie was en daarom niet rechtmatig kon worden gehandhaafd (ECLI:NL:RBNNE:2017:1968).