Een leaseauto is geen onvoorwaardelijke arbeidsvoorwaarde

Een werknemer werkte bij de voorganger van Vodafone, waar hij recht op een leaseauto. Tijdens de overname door Vodafone is besproken dat na afloop van het contract opnieuw beoordeeld wordt of de werknemer in aanmerking komt voor een leaseauto.

Vodafone is gaan samenwerken met Ziggo. De werknemer is medegedeeld dat zijn formele werkgever ongewijzigd blijft en zijn arbeidsvoorwaarden niet wijzigen. Later in het jaar zou een harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden plaatsvinden.

Later dat jaar krijgt de werknemer te horen dat hij niet meer in aanmerking komt voor een leaseauto.

Hij gaat naar de rechter en vraagt de rechter voor recht te verklaren dat de leaseauto een onvoorwaardelijke arbeidsvoorwaarde is en niet eenzijdig gewijzigd kan worden. Het hof bepaalt uiteindelijk dat een leaseauto geen onvoorwaardelijke arbeidsvoorwaarde is.[1] Het hof komt tot deze conclusie omdat Vodafone altijd gecommuniceerd heeft dat er opnieuw beoordeeld zou worden of de werknemer in aanmerking zou komen voor een leaseauto en dat er een harmonisatie van arbeidvoorwaarden zou plaatsvinden.

Bovendien heeft de ondernemingsraad ingestemd met het nieuwe mobiliteitsbeleid en daar hecht het hof ook veel waarde aan.

Het blijkt maar weer dat je als werkgever moet blijven communiceren met je werknemers.

Heb je vragen over dit onderwerp of zit je met een probleem rondom dit probleem? Aarzel dan niet en neem contact met ons op

[1] ECLI:NL:GHSHE:2021:3082