Ontslag op staande voet mag niet zomaar gegeven worden. Bij een ontslag op staande voet eindigt de arbeidsovereenkomst direct. De opzegtermijn hoeft niet in acht te worden genomen. De werkgever moet het ontslag op staande voet direct geven op het moment wanneer de dringende reden duidelijk wordt. Als de werkgever jouw vervolgens op staande voet ontslaat dient hij ook direct de reden door te geven.
Wat zijn de dringende redenen:
- Diefstal;
- Werkweigering;
- Fraude;
- Mishandeling;
- Grove belediging.
Het kan voorkomen dat de werkgever niet zeker weet of er sprake is van een dringende reden en dat de werkgever hiervoor meer onderzoek nodig hebt. Dit mag. De werkgever mag je dan op non-actief stellen en een verder onderzoek instellen. Dit onderzoek dient vervolgens wel met spoed te worden ingezet. De werkgever dient namelijk objectief bewijs te hebben.
Als de dringende reden opzet of schuld was, dan kan de werkgever een schadevergoeding van de werknemer vorderen. Deze vergoeding is dan maximaal het loon dat de werkgever je betaald zou hebben als de werkgever rekening had moeten houden met de opzegtermijn.
Een werknemer doet er verstandig aan om altijd het ontslag op staande voet aan te vechten. Als je ontslag op staande voet hebt gekregen ben je volgens het UWV namelijk verwijtbaar werkloos. Dit betekent dat je geen WW-uitkering ontvangt.
Heb jij je ontslag op staande voet gekregen en wil je dit aanvechten? Neem dan contact met ons op.