Een werknemer die je op de zenuwen werkt. Een collega die zijn targets niet haalt. Of een samenwerking die stroef verloopt, maar je blijft hopen dat het wel bijtrekt. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Veel conflicten beginnen klein en groeien uit tot iets groots, juist omdat niemand het durft te benoemen.
Maar juist dát moment, waarop je twijfelt of je het moet benoemen, is cruciaal. Want (arbeids)conflicten ontstaan zelden uit het niets. Ze groeien en dat gebeurt meestal omdat niemand op tijd aan de bel trekt.
De angst voor confrontatie: voorkom een arbeidsconflict
Ondernemers zijn vaak daadkrachtig. Maar als het gaat om persoonlijke gesprekken, zien we die daadkracht ineens vervagen. Want hoe zeg je dat iets niet werkt, zonder de sfeer te verpesten? Wat als de ander boos wordt of zich juist ziekmeldt? Dan is het makkelijker om je mond te houden.
Maar: niemand kan in jouw hoofd kijken. Als jij niet uitspreekt wat je dwarszit, kan de ander er ook niets mee. Gerdi Snippe, advocaat en mediator bij Faire Advocatuur, zegt het treffend: “Lef tonen zit niet alleen in grote besluiten nemen, maar juist in kleine dingen durven bespreken.”
Waarom ‘te lief zijn’ je duur komt te staan
Geen actie = geen oplossing. En dan komt er een moment dat het misgaat: een werknemer meldt zich ziek, de samenwerking klapt of je wordt juridisch geconfronteerd met iets dat je had kunnen voorkomen. Soms wil een werkgever juist afscheid nemen, maar wordt dat niet uitgesproken. Ook dan geldt: zonder heldere communicatie en afspraken ben je kwetsbaar.
Bij Faire merken we het keer op keer: wie op tijd aan de bel trekt, bespaart zichzelf ellende en kosten. Lef tonen loont dus. En het goede nieuws? Dat betekent niet dat je keihard of kil moet zijn. Juist niet. Het gaat om duidelijkheid en respect.
Gerdi: “Problemen worden groter naarmate je langer wacht. En dan lijkt het soms alsof het ineens escaleert, maar in werkelijkheid suddert het al maanden.”
Zo pak je het aan (zonder dat het escaleert):
– Wacht niet tot iets vanzelf overgaat
– Begin klein: benoem wat je ziet of voelt
– Laat emoties niet alles overnemen: houd het bij de feiten
– Check of je verwachtingen helder zijn (en goed vastliggen)
– Wees eerlijk over je intentie: wil je het oplossen of afronden? Beide situaties verdienen duidelijkheid
– Kom je er niet uit? Vraag om hulp, eerder dan je denkt
Wacht niet tot het misgaat
Lef is geen grote mond hebben. Het is doen wat nodig is, ook als het ongemakkelijk voelt. En dat is precies waar Faire Advocatuur ondernemers bij helpt: met oog voor de mens, maar altijd duidelijk over het juridische kader.
Gerdi: “We spraken laatst een ondernemer die al weken twijfelde of hij zijn medewerker moest aanspreken. Door het gesprek aan te gaan, met wat hulp van onze kant, kon hij escalatie voorkomen en de relatie behouden.”
Meer weten?
Door lastige gesprekken op de werkvloer op tijd te voeren, voorkom je vaak een arbeidsconflict en ingewikkelde juridische procedures. Wil je sparren over een situatie waar je mee zit? We denken graag met je mee, zonder oordeel, maar met oplossingsgericht advies.